"Drie jaar opleiding zijn voorbij gevlogen!"
Judith van Dijke volgde de in-service opleiding tot MBB’er bij het ZRTI. “De afgelopen drie jaar zijn voorbij gevlogen!”
Al op de middelbare school wist Judith van Dijke dat ze in de zorg wilde werken. Maar wát ze precies wilde gaan doen, wist ze niet. Totdat ze op een open dag van het ziekenhuis in aanraking kwam met het ZRTI en daar kennismaakte met de in-service opleiding tot medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er), ook wel radiotherapeutisch laborant genoemd. Drie jaar later is Judith bijna klaar met haar opleiding en zit ze perfect op haar plaats bij het ZRTI.
“De decaan van de middelbare school gaf me de tip om eens naar die open dag te gaan. Want bij bijna alle opleidingen in de zorg had ik het gevoel: dit is het nét niet. Bij het ZRTI dacht ik meteen: dit wil ik. Ik volg een driejarige opleiding bij de Erasmus MC Academie in Rotterdam, maar het grootste deel van mijn opleiding bestaat eigenlijk uit werken in de praktijk bij het ZRTI. Er is trouwens ook een vierjarige opleiding tot MBB’er, maar daarbij ligt de nadruk deels op de röntgenafdeling in het ziekenhuis en ik wist toch al zeker dat ik daar niet wilde werken. Daar zie je patiënten maar heel kort, terwijl je ze hier tijdens hun behandeling bijna elke dag ziet. Het patiëntencontact is minder vluchtig en dat sprak me aan. Een andere reden dat ik voor radiotherapie heb gekozen, is dat mijn vader is overleden aan kanker. Op deze manier hoop ik een steentje bij te dragen aan de genezing van andere mensen die ook met deze ziekte geconfronteerd worden.”
De opleiding
De eerste drie maanden van haar opleiding heeft Judith voornamelijk doorgebracht op school in Rotterdam. “Daarna ging ik werken bij het ZRTI. In het begin moest ik nog vaak naar school, maar gaandeweg de opleiding wordt dat steeds minder. Op dit moment zit ik in de afrondende fase van mijn opleiding en ben ik bezig met mijn afstudeeronderzoek naar triggered imaging bij 30 patiënten met prostaatkanker. Ik heb onderzocht hoeveel de in de prostaat ingebrachte markers gemiddeld afwijken en of de marges die we bij de bestralingen aanhouden, niet kleiner kunnen. Dat zou gunstig zijn, omdat je dan minder omliggend gezond weefsel bestraalt. Uit mijn onderzoek naar zo’n 14.000 markers blijkt dat de marges inderdaad wat kleiner kunnen worden.”
Goede begeleiding
“Al vanaf het begin van de opleiding word je aan een werkbegeleider gekoppeld en er is een helder plan met leerdoelen. De begeleiding is intensief, maar dat is juist fijn. Zeker in het begin, wanneer je nog niet zoveel zelf kunt doen, is het prettig dat je goed wordt begeleid. Ook leuk: je werkt op allebei de locaties van het ZRTI en je draait mee bij zowel de voorbereiding van de behandelingen als de uitvoering ervan op de bestralingstoestellen zelf. Zo leer je het hele behandeltraject kennen en kun je ontdekken wat het beste bij je past.”
Baan bij het ZRTI
Judith zal, als alles goed gaat, in juni haar diploma behalen. “De drie jaar van mijn opleiding zijn echt voorbij gevlogen. Het was alles wat ik verwacht had en ik zou het iedereen aanraden die een combinatie van zorg en techniek wel ziet zitten. Zeker het feit dat je het meeste in de praktijk leert, was voor mij een pluspunt van dit traject. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier. En het mooie is: ik heb een baan aangeboden gekregen bij het ZRTI, dus ook na mijn afstuderen hoop ik hier te blijven!”