Een goede en veilige behandeling in zeven stappen.
De meeste patiënten volgen bij het ZRTI een behandelroute die uit zeven stappen bestaat. Wij hebben deze stappen hieronder met behulp van tekst en beeld voor u uitgewerkt. De precieze invulling van de stappen kan per patiënt anders zijn. Bijvoorbeeld afhankelijk van de aard van de ziekte, het behandeldoel en persoonlijke wensen. Heeft u vragen over de stappen in de behandelroute? Tijdens uw bezoek aan het ZRTI kunt u al uw vragen stellen aan onze medewerkers. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 088 – 427 00 00.
1. Uw eerste afspraak bij het ZRTI
2. In gesprek met de arts
3. De behandelroute doornemen met een laborant
4. Een CT-scan maken
5. Een nauwkeurig plan voor uw behandeling
6. Het bestralingsplan wordt uitgevoerd
7. Aandacht voor effecten en bijwerkingen
Stap 1
Uw eerste afspraak bij het ZRTI
Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een pasfoto van u.
Uw eerste afspraak bij het ZRTI
Stap 1
Aanmelding
Nadat u bent aangemeld, belt een medewerker van het ZRTI u om een afspraak te maken. Dit kunt u verwachten:
Na het telefonisch contact krijgt u per post een bevestiging van de afspraak en een brochure met informatie over de behandelroute. U krijgt ook een vragenlijst. Deze kunt u thuis invullen en meenemen naar uw eerste afspraak.
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd bij het ZRTI. De receptioniste aan de balie ontvangt u en wijst u de weg.
De doktersassistente van de polikliniek maakt een pasfoto van u. Deze pasfoto komt in uw patiëntendossier te staan, zodat de medewerkers u kunnen herkennen. Ook uw andere gegevens en medicijnlijst komen in uw dossier. Daarnaast krijgt u van de doktersassistente een toestemmingsformulier. Daarop kunt u aangeven of u het ZRTI wel of geen toestemming geeft om gegevens over uw behandeling te delen met andere zorgverleners.
Vervolgens kunt u in de wachtkamer wachten op het eerste gesprek met uw arts of de physician assistant (PA).
Uw eerste afspraak bij het ZRTI bestaat naast de aanmelding uit een gesprek met de arts of PA, eventueel een voorlichtingsgesprek en een CT-scan. In totaal duurt dat ongeveer 2,5 uur.
Checklist voor de eerste afspraak
Een geldig legitimatiebewijs
Het pasje van mijn zorgverzekeraar
Een actuele lijst van mijn medicijnen
De vragenlijst van het ZRTI ingevuld
Indien nodig zijn de formulieren die voor mij van toepassing zijn ingevuld, bijvoorbeeld een niet-reanimeren-verklaring
Oude of donkere (onder)kleding aan die vies mag worden. De lijnen die op uw lichaam getekend worden kunnen namelijk een beetje afgeven.
Controleer dit voordat u naar uw eerste afspraak komt:
Ik weet welke specialist(en) mij behandelen voor eventuele andere aandoeningen
Ik heb nagedacht over de vragen die ik wil stellen
Vallen kan ernstige gevolgen hebben. Wij geven u 6 tips om vallen te voorkomen:
Zorg voor goed passende schoenen of antislip sokken.
Heeft u een bril en/of gehoorapparaat? Als u deze draagt voelt u zich zekerder.
Neem gerust uw eigen loophulpmiddel mee. Zorg dat deze altijd binnen handbereik staat.
Volg de instructies van onze medewerkers op. Vooral als u op de behandeltafel ligt.
Sta niet te snel op. Geef het aan als u duizelig bent.
Ligt u in een bed? Houd alles wat u vaak nodig heeft (zakdoek, bril, telefoon, etc.) dicht bij u zodat u er makkelijk bij kunt.
Voelt u zich onzeker of angstig bij het opstaan of lopen? Vraag ons gerust om hulp.
Stap 2
In gesprek met de arts
Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de arts of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. Beiden zijn gespecialiseerd in het behandelen van kanker met behulp van straling. De PA behandelt - net als de arts - patiënten. Het grootste verschil is dat PA's specifieke patiëntengroepen behandelen in nauwe samenwerking met de artsen.
In gesprek met de arts
Stap 2
Consult
Nadat u zich heeft gemeld bij de receptie en doktersassistente, heeft u een gesprek (consult) met een arts of physician assistant (PA) van het ZRTI. Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Mocht u vragen hebben over de verwachtingen van de behandeling of eventuele zorgen kunt u deze tijdens dit gesprek stellen.
Dit kunt u verwachten:
De arts of PA haalt u op uit de wachtkamer en nodigt u uit in een spreekkamer. De arts of PA praat met u over uw situatie en de behandelmogelijkheden. Hij of zij zal u daarbij verschillende vragen stellen. Uiteraard kunt u ook zelf vragen aan de arts stellen.
Het kan gebeuren dat de arts of PA u lichamelijk wil onderzoeken, om te kunnen bepalen wat de best passende behandeling voor u is.
Vervolgens bespreekt de arts of PA met u welke behandeling het meest passend voor u is. Hij of zij vertelt hoe vaak u bestraling krijgt, hoeveel keer per week en welke voorbereidingen nodig zijn. Ook geeft de arts of PA aan wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn.
De arts of PA vraagt of u toestemming geeft om deze behandeling te starten.
Na het gesprek wijst de doktersassistente u de weg naar de wachtkamer voor het voorlichtingsgesprek.
Soms heeft de arts of PA eerst meer informatie nodig om een goed behandelplan te maken. In dat geval vraagt de arts of PA aanvullend diagnostisch onderzoek aan, bijvoorbeeld een MRI-scan, PET-scan of biopsie. Deze aanvullende onderzoeken vinden op een ander moment plaats in een ziekenhuis.
Enkele adviezen
Tijdens de eerste afspraak bij het ZRTI krijgt u veel informatie. Neem daarom gerust een familielid of naaste mee. Twee horen immers meer dan één.
Maak vooraf een lijstje met vragen die u wilt stellen. Neem dat lijstje mee naar uw eerste afspraak. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
Heeft u later toch nog een vraag? Dan kunt u die altijd stellen. Bijvoorbeeld per telefoon of tijdens een van uw afspraken.
Stap 3
De behandelroute doornemen met een laborant
Na het gesprek met de arts of PA krijgt u van een radiotherapeutisch laborant informatie over de behandelroute. Een laborant is iemand die is opgeleid om bestralingstechnieken uit te voeren. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.
De behandelroute doornemen met een laborant
Stap 3
Voorlichting
Een radiotherapeutisch laborant legt u uit hoe uw behandelroute eruit ziet. Zo weet u precies wat u te wachten staat. Het voorlichtingsgesprek met de laborant duurt ongeveer dertig minuten. Soms is deze stap niet voor u van toepassing. De arts of PA heeft deze informatie al met u gedeeld.
Dit kunt u verwachten:
De laborant haalt u op uit de wachtkamer en nodigt u uit in de voorlichtingskamer.
Met behulp van foto’s en video’s legt de laborant uit hoe uw behandeling eruitziet. De laborant vertelt u wat u kunt verwachten en welke hulpmiddelen nodig zijn. Daarnaast geeft de laborant tips over wat u voor, tijdens en na de bestralingsperiode kunt doen of beter niet kunt doen.
Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.
Na het gesprek wijst de laborant u de weg naar de wachtkamer voor de CT-scan.
Enkele adviezen
Tijdens de eerste afspraak bij het ZRTI krijgt u veel informatie. Neem daarom gerust een familielid of naaste mee. Twee horen immers meer dan één.
Maak vooraf een lijstje met vragen die u wilt stellen. Neem dat lijstje mee naar uw eerste afspraak. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
Heeft u later toch nog een vraag? Dan kunt u die altijd stellen, bijvoorbeeld per telefoon of tijdens een van uw afspraken.
Help mee aan een goede en veilige behandelomgeving voor uzelf, andere patiënten en onze medewerkers
Kom op tijd voor uw afspraken
Vraag hulp als u niet goed ter been bent en snel valt
Volg de instructies en adviezen van medewerkers goed op
Zet uw mobiele telefoon in de wachtkamer uit of op ‘stil’
Maak niet ongevraagd foto’s, video’s of geluidsopnames van andere patiënten en medewerkers in het ZRTI
Stel vragen als u iets niet goed begrijpt of als u denkt dat er iets niet goed gaat tijdens uw behandeling
Geef veranderingen in uw gezondheid, medicijngebruik of persoonlijke gegevens aan ons door
Vertel het ons als u ontevreden over iets bent
Indien van toepassing:
Laat uw infuus afkoppelen voordat u naar het ZRTI komt
Ga naar de speciale toiletten als u chemotherapie krijgt of pas hebt gehad
Stap 4
Een CT-scan maken
Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of PA en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken.
Een CT-scan maken
Stap 4
CT-scan
De CT-scan maakt beelden van het te bestralen gebied. De beelden worden gebruikt om een bestralingsplan te maken. Daarom is het belangrijk dat u bij de CT-scan in precies dezelfde houding ligt als later bij de bestralingen. Het maken van een CT-scan duurt ongeveer 30 minuten.
Dit kunt u verwachten:
Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en nodigt u uit in de CT-ruimte.
De laborant controleert wie u bent door uw geboortedatum te vragen en naar uw pasfoto te kijken.
U gaat op de behandeltafel liggen. De laboranten helpen u hierbij.
Als het nodig is, plaatsen de laboranten hulpstukken om uw lichaam in de juiste houding te leggen. Bijvoorbeeld armsteunen of een beenkussen. De laboranten noteren de maten en instellingen van de gebruikte hulpstukken in uw dossier.
De laboranten willen bij de bestralingen controleren of u in precies de juiste houding ligt als bij de CT-scan. Daarom projecteren ze bij het maken van de CT-scan lijnen op het te bestralen lichaamsdeel. Vervolgens tekenen ze de lijnen met inkt over of zetten ze tatoeagepuntjes. De tatoeagepuntjes zijn zo klein, dat ze bijna niet te zien zijn.
Als de CT-scan gemaakt is, helpen de laboranten u van de tafel af.
Tot slot krijgt u van de laboranten een afsprakenkaartje met daarop de dag en tijd van uw eerste twee bestralingen.
Af en toe wordt er voor een bestraling een speciaal hulpstuk voor u op maat gemaakt. Dit heet moulage. Soms kan dit tijdens de eerste afspraak. Soms is hiervoor een aparte afspraak nodig. Voor een CT-scan met contrastvloeistof is ook een aparte afspraak nodig. Deze vindt in Roosendaal plaats.
Enkele adviezen
Gebruik geen bodylotion. Door bodylotion wordt de huid vettig en kunnen we de lijnen niet goed aantekenen.
Zorg ervoor dat u de markeerlijnen niet van uw lichaam wast. Ga daarom niet in bad. U mag wel douchen, zolang u geen zeep gebruikt op de lijnen. Probeer de huid te deppen en niet te schrobben.
De markeerlijnen geven af op uw kleding. Houd hiermee rekening. Draag bijvoorbeeld donkere of oude kleding.
Poeder de markeerlijnen op uw lichaam twee keer per dag met parfumvrije talkpoeder. Hierdoor vervagen ze minder snel.
Stap 5
Een nauwkeurig plan voor uw behandeling
De periode tussen het maken van de CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of PA en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.
Een nauwkeurig plan voor uw behandeling
Stap 5
Bestralingsplan
De laboranten maken uw bestralingsplan. In het bestralingsplan wordt de juiste hoeveelheid straling voor de tumor berekend en wordt ervoor gezorgd dat de organen die eromheen liggen geen of zo weinig mogelijk straling krijgen. Omdat iedere patiënt uniek is, krijgt u een bestralingsplan dat speciaal voor u is gemaakt. Het maken en controleren van het bestralingsplan duurt ongeveer een week.
Dit kunt u verwachten:
De arts of PA geeft op de CT-beelden van de patiënt aan waar de tumor zich bevindt, welk gebied bestraald moet worden en welke dosis daarbij hoort. Daarbij zal de arts of PA ook aandacht hebben voor de gezonde organen in de behandelregio om daar de bestralingsdosis zo laag mogelijk te houden. De arts of PA geeft aan hoeveel keer u voor de bestraling moet komen.
De meeste tumoren worden vanaf meerdere kanten bestraald. Met behulp van een computerprogramma berekent een laborant heel precies hoeveel stralingsbundels nodig zijn, welke richting de bundels moeten hebben en hoe lang en hoeveel straling ze moeten geven.
Een andere laborant controleert het bestralingsplan.
Tot slot controleren de arts of PA en een klinisch fysicus (de technisch verantwoordelijke) het bestralingsplan en geven zij toestemming om het bestralingsplan uit te voeren.
Het bestralingsplan wordt vervolgens in het planningssysteem voor de bestralingstoestellen gezet.
Enkele adviezen
Gebruik geen bodylotion. Door bodylotion wordt de huid vettig en vervagen de lijnen sneller.
Heeft u een vraag in de periode tussen de eerste afspraak en de eerste bestraling? Bel of mail ons dan gerust!
Stap 6
Het bestralingsplan wordt uitgevoerd
Ongeveer een week na de CT-scan is uw bestralingsplan klaar en kunt u starten met de behandeling. Tijdens de bestralingsperiode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI. Het aantal afspraken wordt vastgesteld in overleg met u en uw arts of PA.
Het bestralingsplan wordt uitgevoerd
Stap 6
Bestralingen
De duur van een bestralingsbehandeling kan variëren van één keer tot acht weken waarin u elke werkdag bestraald wordt. Per keer duurt een bestralingsafspraak ongeveer tien tot dertig minuten, afhankelijk van de gebruikte techniek.
Dit kunt u verwachten:
U komt op de afgesproken dag en tijd bij het ZRTI. Aan de balie bij de receptioniste kunt u uw afsprakenkaartje scannen, waarna u in de wachtkamer gaat zitten. De laboranten weten dan dat u er bent.
Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Daar kunt u zich uitkleden en uw spullen achterlaten. Alleen het deel van het lichaam dat bestraald moet worden, hoeft bloot te zijn.
Een laborant haalt u op uit de kleedkamer en begeleidt u naar de bestralingsruimte. Bij de eerste bestralingsafspraak krijgt u vooraf nog even uitleg over wat er gaat gebeuren. Ook mag u in de bedieningsruimte kijken. Voor de eerste bestraling mag u iemand meenemen.
Daarna gaat u op de behandeltafel liggen. De laboranten helpen u hierbij. Zij controleren wie u bent door uw geboortedatum te vragen en naar uw pasfoto te kijken.
Als het nodig is plaatsen de laboranten hulpstukken om uw lichaam in de juiste houding te leggen, bijvoorbeeld armsteunen of een beenkussen. Ze gebruiken hiervoor dezelfde hulpstukken als bij de CT-scan.
Door middel van de markeerlijnen en/of tatoeagepuntjes op uw lichaam controleren de laboranten of u in precies de juiste houding ligt.
Vervolgens gaan de laboranten naar de bedieningsruimte. Via een camera en microfoon kunnen ze u zien en horen.
Met behulp van röntgenopnamen en een computerprogramma controleren de laboranten nogmaals of u in precies dezelfde houding ligt als bij de CT-scan. Als het nodig is, kunnen ze vanuit de bedieningsruimte de behandeltafel een beetje bijstellen.
Daarna starten de laboranten de bestraling. Hier voelt u niets van. U merkt alleen dat het bestralingstoestel af en toe draait en weer stopt. Daarbij kunt u een licht zoemend geluid horen.
Als de bestraling klaar is, komen de laboranten terug in de bestralingsruimte en helpen ze u van de tafel af. Daarna kunt u zich aankleden en mag u weg.
Na de eerste bestraling krijgt u van de receptioniste een afsprakenkaartje. Daarop staan de tijden van de bestralingen voor de rest van de week en de week erna. Vervolgens krijgt u elke maandag een overzicht van de afspraken voor de week erna.
Enkele adviezen
Neem gerust een familielid of naaste mee. Twee horen immers meer dan één.
Gebruik geen bodylotion. Door bodylotion wordt de huid vettig en vervagen de lijnen sneller.
Neem elke afspraak uw afsprakenkaartje mee en scan dit bij binnenkomst aan de balie.
Probeer tijdens de bestraling zo stil mogelijk te liggen. Blijf rustig doorademen.
In Vlissingen zijn drie bestralingstoestellen, in Roosendaal zijn er twee. De receptioniste aan de balie vertelt u op welk bestralingstoestel u bestraald wordt.
Zorg ervoor dat u de markeerlijnen niet van uw lichaam wast. Ga daarom niet in bad. U mag wel douchen, zolang u geen zeep gebruikt op de lijnen. Probeer de huid te deppen en niet te schrobben.
Poeder de markeerlijnen op uw lichaam twee keer per dag met parfumvrije talkpoeder. Hierdoor vervagen ze minder snel.
Draag oude of donkere (onder)kleding die vies mag worden. De inktlijnen kunnen een beetje afgeven.
Krijgt u andere medicijnen of stopt u met medicijnen? Geef het door aan een van onze medewerkers.
Indien voor u van toepassing: let op uw blaasvulling. Heeft u de juiste hoeveelheid gedronken of de blaas geleegd?
Bestraling, hoe veilig is dat?
Bestraling is een zeer veilige behandelvorm. De lineaire versneller (het bestralingstoestel) werkt namelijk net als een lamp of magnetron. Staat het apparaat aan dan is er straling, staat het apparaat uit dan is er geen straling.
Patiënten worden niet radioactief door bestraling. Na de bestraling blijft er dus geen straling achter in het lichaam. Er komt ook geen straling vrij via zweet, urine, ontlasting, sperma of ander lichaamsvocht. Er is dus geen gevaar voor de omgeving van de patiënt.
Stap 7
Aandacht voor effecten en bijwerkingen
Tijdens en na de bestralingsperiode bespreekt u met uw arts of PA hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.
Aandacht voor effecten en bijwerkingen
Stap 7
Controle & vervolg
Tijdens de bestralingsperiode
Tijdens de bestralingsperiode heeft u regelmatig een gesprek met uw arts of een PA over het verloop van de behandeling en eventuele bijwerkingen. Bijwerkingen, die soms al tijdens de behandeling ontstaan, kunnen ook na de behandeling nog een rol spelen. Uw arts of PA zal u daar over informeren. Ook tijdens de controleafspraken na de behandeling is er aandacht voor deze bijwerkingen. Hoeveel gesprekken er zijn en wanneer die plaatsvinden hangt af van uw aandoening, behandelplan en uw bijwerkingen. De afspraak wordt altijd gepland in combinatie met een bestralingsafspraak, zodat u niet extra naar het ZRTI hoeft te komen. De afspraak met de arts of PA komt op uw afsprakenkaartje te staan.
Na afloop van de bestralingsperiode
Na afloop van de bestralingsperiode heeft u één of meer controleafspraken bij uw arts. Ook hierbij is het aantal afspraken afhankelijk van uw aandoening, behandelplan en uw bijwerkingen. De controleafspraken kunnen plaatsvinden in het ZRTI, maar ook op de poliklinieken van de verwijzende ziekenhuizen. In dat geval wordt u gecontroleerd door zowel de arts van het ZRTI als door de verwijzend specialist.
Voor eenmalige bestralingen geldt meestal dat u een aantal weken na de bestraling een telefonische afspraak heeft met uw arts.
Enkele adviezen
Door uw huid in het bestraalde gebied goed te verzorgen, kunt u de huidirritatie verminderen. Lees hierhoe u dat kunt doen.
Wilt u een vraag stellen aan uw arts maar heeft u op korte termijn geen afspraak? Stel uw vraag dan aan een van de laboranten. Of bel ons gerust!