Huid

Hier vindt u informatie over huidtumoren, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.

De aandoening

Ongeveer 1 op de 6 mensen in Nederland krijgt huidkanker. Er bestaan verschillende soorten huidkanker. Basaalcelkanker is veruit de meest voorkomende vorm. Deze vorm ontstaat in de opperhuid, groeit langzaam en komt vaak voor op het hoofd of in de hals. Plaveiselcel-tumoren en melanomen komen minder vaak voor. Met name melanomen kunnen snel groeien en zich snel uitzaaien. Zij kunnen op alle plaatsen op de huid voorkomen.

Enkele adviezen

Kijk ook eens bij Veelgestelde vragen over bestraling van de huid.

De behandeling

Een huidtumor kan op verschillende manieren behandeld worden. Bijvoorbeeld met behulp van stikstof, medicijnen of ultraviolet licht of door middel van een operatie of uitwendige bestraling (radiotherapie). In het ZRTI bieden we bestraling. Straling maakt de kankercellen kapot waardoor ze niet verder kunnen groeien en zich niet meer kunnen verspreiden. Het lichaam ruimt de kapotte kankercellen vervolgens zelf of. Op die manier zetten we bestraling in om iemand te genezen (curatieve behandeling) of de klachten te verminderen (palliatieve behandeling).

Behandelroute en duur

Voor bestraling van een tumor op de huid doorloopt de patiënt bij het ZRTI de zeven stappen van de behandelroute. De duur van de bestralingsperiode is afhankelijk van de situatie van de patiënt, de plaats van de tumor en het behandeldoel. De duur kan daarom variëren van één week tot zeven weken waarin de patiënt elke werkdag bestraling. Een bestralingsafspraak duurt per keer ongeveer tien minuten.

Hulpmiddelen

Voor patiënten met een huidtumor op het hoofd of in de hals maken we een masker op maat. De patiënt draagt dit masker bij elke bestraling. Doordat het masker wordt vastgezet aan de behandeltafel, blijft het hoofd van de patiënt heel stil liggen. En dankzij de markeerlijnen op het masker kunnen we de bestralingsbundels precies op de juiste plek richten. Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van andere hulpmiddelen om bepaalde delen tegen straling te beschermen.

Enkele adviezen

  • Vindt u het maken van het masker een beetje eng? Vertel het aan de medewerkers van het ZRTI. Zij houden rekening met u.
  • Kijk ook eens bij Veelgestelde vragen over bestraling van de huid.

Mogelijke bijwerkingen

Van de bestralingen zelf voelen patiënten niets. Tijdens en na de bestralingsperiode kunt u wel last krijgen van bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen per persoon verschillend zijn. Bijwerkingen die vaak voorkomen bij bestraling van de huid zijn:

  • Vermoeidheid
  • Rode, branderige en schilferige huid in het bestraalde gebied

De meeste klachten gaan vanzelf over binnen een paar weken na het einde van de bestralingen. Gaan de bijwerkingen niet vanzelf over? Neem dan contact op met uw radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI.

Enkele adviezen

  • Door uw huid in het bestraalde gebied goed te verzorgen kunt u eventuele huidirritatie verminderen en voorkomen dat de markeerlijnen vervagen. Lees hier hoe u dat kunt doen.
  • Heeft u last van bijwerkingen? Vertel het aan de laboranten of uw radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI. Dan kunnen zij u advies geven over wat u kunt doen.  

Enkele adviezen

Kijk ook eens bij Veelgestelde vragen over bestraling van de huid.

Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die u gaat volgen.

  • Aanmelding
    Aanmelding
  • Consult
    Consult
  • Voorlichting
    Voorlichting
  • CT-scan
    CT-scan
  • Bestralingsplan
    Bestralingsplan
  • Bestralingen
    Bestralingen
  • Controle & vervolg
    Controle & vervolg
  • Aanmelding

    Aanmelding

    Uw behandelend arts uit het ziekenhuis heeft u aangemeld voor radiotherapie. Het ZRTI belt u om een afspraak te maken. Bij uw eerste bezoek aan het ZRTI zet de doktersassistente uw gegevens in uw dossier en maakt ze een foto van u.

  • Consult

    Consult

    Tijdens uw eerste bezoek aan het ZRTI bespreekt de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant (PA) met u de behandelmogelijkheden. De radiotherapeut-oncoloog is een arts die gespecialiseerd is in het behandelen van kanker met behulp van straling. Een physician assistant kan taken overnemen van deze arts.

  • Voorlichting

    Voorlichting

    Na het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog of physician assistant krijgt u van een laborant informatie over de behandelroute. Door middel van foto’s en video’s krijgt u een indruk van wat u te wachten staat. Uiteraard kunt u vragen stellen en vertellen waar u zich zorgen om maakt.

  • CT-scan

    CT-scan

    Na het voorlichtingsgesprek maken laboranten een CT-scan van het deel van uw lichaam dat bestraald gaat worden. De arts of physician assistant en laboranten gebruiken de beelden om een bestralingsplan voor u te maken. 

  • Bestralingsplan

    Bestralingsplan

    De periode tussen het maken van CT-scan en de eerste bestraling duurt ongeveer een week. In die periode maken de arts of physician assistant (PA) en laboranten voor u een bestralingsplan. Daarin geven ze aan hoe er bestraald wordt en met welke dosis.

  • Bestralingen

    Bestralingen

    Na de laatste controle van het bestralingsplan kunt u starten met de bestralingen. Tijdens deze periode komt u zo vaak als nodig is naar het ZRTI voor een bestraling. Per keer duurt uw afspraak ongeveer tien tot dertig minuten.

  • Controle & vervolg

    Controle & vervolg

    Tijdens en na de bestralingsperiode spreekt u met uw radiotherapeut-oncoloog of een physician assistant hoe uw behandeling verloopt. Het gesprek gaat vooral over de effecten en bijwerkingen die u ervaart.

Heeft u vragen?
Neem contact
met ons op.

Heeft u vragen en wilt u meer weten over een specifieke behandeling? Wij helpen u graag verder.