Alles over de bestraling van de endeldarm
Hier vindt u informatie over endeldarmkanker, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.
Hier vindt u informatie over endeldarmkanker, de bestraling ervan en mogelijke bijwerkingen. Daarnaast geven wij u adviezen voor een goed verloop van de behandeling.
Elk jaar krijgen ongeveer 4600 mensen in de Nederland de diagnose endeldarmkanker. Endeldarmkanker is een vorm van kanker die voorkomt in het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus. Endeldarmkanker begint vaak vanuit (goedaardige) poliepen in de darmwand. Deze kunnen uitgroeien tot kwaadaardige cellen die een tumor gaan vormen. Door de tumor(en) kunnen patiënten last krijgen van buikpijn, verstopping, diarree en bloed of slijm in de ontlasting.
Een tumor in de endeldarm kan behandeld worden door middel van een operatie. Eventueel gaat daar uitwendige bestraling (radiotherapie) of chemoradiatie aan vooraf. Chemoradiatie is uitwendige bestraling en chemotherapie tegelijk. In het ZRTI behandelen we patiënten door middel van uitwendige bestraling. Straling maakt de kankercellen kapot waardoor ze niet verder kunnen groeien en zich niet meer kunnen verspreiden. Het lichaam ruimt de kapotte kankercellen vervolgens zelf op. Op die manier kan bestraling ingezet worden om iemand te genezen (curatieve behandeling) of de klachten te verminderen (palliatieve behandeling).
Voor bestraling van de endeldarm doorloopt de patiënt bij het ZRTI de zeven stappen van de behandelroute. De duur van de bestralingsperiode is afhankelijk van de situatie van de patiënt en kan variëren van één tot vijf weken. In die periode krijgt de patiënt elke werkdag bestraling. Per keer duurt dat ongeveer tien tot twintig minuten, afhankelijk van de gebruikte techniek.
Tijdens de bestraling liggen patiënten op hun rug of op hun buik op een speciaal De radiotherapeut-oncoloog bepaalt welke houding voor de patiënt het meest geschikt is.
Het ZRTI neemt deel aan de TESAR-trial. Dit is een wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op het verbeteren van de behandeling van endeldarmkanker. Zie www.tesartrial.nl.
Van de bestralingen zelf voelen patiënten niets. Tijdens en na de bestralingsperiode kunnen er wel bijwerkingen ontstaan. De bijwerkingen kunnen per persoon verschillend zijn. Bijwerkingen die vaak voorkomen bij bestraling van de endeldarm zijn:
Meestal gaan de klachten vanzelf over binnen een paar weken na het einde van de bestralingen. Gaan de bijwerkingen niet vanzelf over? Neem dan contact op met uw radiotherapeut-oncoloog van het ZRTI.
Informatie
Lotgenotencontact
Heeft u vragen en wilt u meer weten over een specifieke behandeling? Wij helpen u graag verder.